Print this page

Hanoemaan-djayantie Featured

woensdag, 12 maart 2014 00:00 Written by  Published in Hoogtijdagen Read 15443 times
Rate this item
(4 votes)

Op Hanoemaan djayantie wordt de geboorte van de godheid Hanoemaan gevierd. Hij is de grootste devoot van Sjrie Raam en wordt door Hindoe's als ultieme held gezien. Hij vertegenwoordigt een ideaal, aangezien hij bescheiden maar toch moedig is. Zijn Fysieke dapperheid, geestelijke discipline en geestelijke zuiverheid hebben hem uiterst populair gemaakt.

Als kind verwarde Hanoemaan de opkomende zon met een vrucht en slikte hem in. Toen Indra, de koning van swarag (paradijs), Hanoemaan met een blikseminslag (wadjra) aanviel, raakte Hanoemaan bewusteloos en werd de zon verlost. Waayoe-déw, de godheid van lucht, werd gezien de toestand van Hanoemaan zo boos, dat hij de lucht uit alle drie werelden opzoog. Alle schepselen begonnen door een tekort aan lucht te stikken. Hij gaf de lucht pas vrij toen alle godheden Hanoemaan bovennatuurlijke krachten schonken en hem beter maakten.

Hanoemaan dankt zijn populariteit aan zijn alom in het epos Raamaayan uitvoerig beschreven daden van moed en beleid en zijn edele eigenschappen van trouw en kuisheid. Hij wordt als de meest ideale aanhanger en als trouwe, onbaatzuchtige en toegewijde dienaar van God Raam beschouwd. Hanoemaan is het uitgesproken voorbeeld van een devoot die verering tot uitdrukking bracht door dienstbaarheid. Zijn goede daden in dienst van Sjrie Raam geven aan dat hij geheel vrij van ego is, maar ook hoe diep zijn devotie voor Raam is.

Hindoe's aanbidden Hanoemaan als beschermer tegen en als verdrijver van kwade geesten en demonen. 

Tijdens diensten wordt onder andere uit de Hanoemaan-chaaliesaa (40 regels tellende loflied aan Hanoemaan) voorgelezen.