Suiker is slechter voor uw bloeddruk dan zout

zondag, 25 januari 2015 00:00 Read 2162 times

 

Volgens een nieuwe studie in het online wetenschappelijke tijdschrift Open Heart zou niet het zout in onze voeding maar de toegevoegde suikers de belangrijkste oorzaak van een te hoge bloeddruk en van hartziekten en beroertes zijn. Volgens de onderzoekers heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het hartritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Bovendien produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag verhoogt, en heeft het een ongunstig effect op de bloedvetten.

Volgens de auteurs van deze studie zouden mensen wiens dagelijks energie-inname voor een kwart bestaat uit toegevoegde suikers (uit bijvoorbeeld frisdranken) drie keer meer risico op een hart- en vaatziekte hebben. Dagelijkse inname van meer dan 74g fructose gaat samen met een sterk verhoogde kans op een bloeddruk boven 160/100 mm Hg. 

De wetenschappers pleiten er dan ook voor dat dieetrichtlijnen eerder minder suiker (vooral fructose) dan minder zout moeten adviseren. Een dagelijkse inname van 3 tot 6 g zout is gezond, minder dan 3 mg zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.