Huis- én wondermiddel gember

zondag, 25 januari 2015 00:00 Read 2471 times

 

Geen zwangere, misselijke vrouw die niet het advies heeft gekregen om gember te nemen tegen de misselijkheid. Gember staat al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen. 

In de geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken en ontstekingsremmende stoffen bevatten. Gember kan de vorming van tumoren helpen voorkomen en lijkt zeer effectief te zijn bij diabetes. Gember houdt het bloedglucose onder controle. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. 

Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan voedsel of neem een glas gemberthee of gemberbier.

Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse gember kun je zo'n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groente-la van je koelkast bewaren. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.